Hobbyvissen.jouwweb.nl
Home » Haken knopen

haken knopen

middelen om een haak aan de lijn te bevestigen , moet men als visser een van deze knopen bijna blindelings kunnen leggen. 

 Bledknoop 1
Dit is de meest gebruikte knoop. Kan ook gebruikt worden bij haken met oog , haal de
lijn dan eerst door het oog.

 1. Neem het eind van de lijn dubbel en houd dit dubbele lijngedeelte bovenop de haaksteel.

 2. Pak het eind van de lijn en draai dit stevig rond de haaksteel en het dubbele lijngedeelte.  Draairichting : van het bledje weg. De windingen mooi aansluitend naast elkaar leggen.

 3. Na 4 tot 7 windingen steekt men het eind van de lijn door de naar links uitstekende lus.

 4. Men houdt de knoop met de vingers van de linkerhand vast en trekt de lijn voorzichtig naar rechts. De lus schuift nu met de draad onder de windingen door.

 5. Uiteinde kort afknippen.


 

Bledknoop 2 
Iets sterker dan de vorige knoop , maar ook iets moeilijker te leggen.
Kan ook gebruikt worden bij haken met oog , haal de lijn dan eerst door het oog.

 1. Maak een grote lus in het eind van de lijk en houd die boven de steel van de haak.

 2. Grijp met de vingers van de linkerhand die zijde van de lus die het dichts bij de bocht van de haak is. Houd de rest van de lijn en de haak stevig vast met de vingers van de rechterhand.

 3. Draai de "linker"kant van de lus rond de haaksteel en het naar links uitstekende einde van de lijn , naar het bledje toe , ongeveer 5-6maal.

 4. Is dit gedaan houd de lus dan open met de vingers van de rechterhand en trek met de linkerhand aan het eind van de lijn om de lus dicht te trekken.

 5. Stevig aantrekken en uiteinde kort afknippen.

 

Palomarknoop / Dropschotknoop 
Met deze knoop kunt u op een zeer eenvoudige manier een haak met oog of wartel aan de lijn plaatsen. De betrouwbaarheid is enorm omdat de lus zichzelf toetrekt bij spanning. Een knoop die ik vanaf 2006 gebruik als vervanging van de kanjerknoop.
Deze knoop wordt nu ook gebruikt als dropshotknoop. Je moet de haak dan wel omdraaien zodat de haakpunt naar boven wijst.  

Clinchknoop / verbeterde kunstaasknoop / halve bloedknoop 
Voor het aanknopen van enkeldraads lijn (nylon) aan metalen oogjes van haken , wartels , kunstaas , loodjes , enz ...  Zelf vind ik deze knoop niet een van de beste en vaak falend , toch is het nog steeds een van de meest gebruikte knopen. een betere keuze is de kanjerknoop. Ik vermeld hem hier dan ook volledigheidshalve.

 1. Haal de lijn door het oog.

 2. Draai het uiteinde 5-6 maal rond de hoofdlijn .

 3. Steek het uiteinde van de lijn in de lus dichts bij het oog.

 4. Haal het eindje vervolgens terug door de lus die nu gevormd is.

 5. Maak de knoop nat en trek langzaam aan , help de knoop zonodig met de vingertoppen totdat de windingen goed tegen elkaar liggen. Snijd het uiteinde kort af.


Vervang in het voorbeeld de wartel door de haak met oog

Dubbel doorgehaalde kunstaasknoop / Trilene knoop
Net als de verbeterde kunstaasknoop een zeer betrouwbare knoop.


Vervang in het voorbeeld de wartel door de haak met oog

Dubbele lijn knoop  
Een zeer goede knoop voor gladde en gevlochten lijnen. De lijn moet absoluut dubbel worden genomen.

Vervang in het voorbeeld de wartel door de haak met oog

Kanjerknoop 
Ik gebruik deze knoop voor zowel haken met ogen en wartels. Een zeer sterke simpel te maken knoop speciaal bedoeld voor grote vissen. En tot nu toe liet deze mij nog nooit in de steek.

 1. Steek het eind van de lijn door het oog.

 2. Maak een lus in het eind van de lijn die zo groot is dat het haak er gemakkelijk doorheen kan worden gestoken.

 3. Steek de haak 5-7 maal door de lus.

 4. Maak de knoop nat ,en trek aan het eind van de lijn om de knoop te sluiten.

 5. Trek de knoop langzaam tot op het haakoog en snij het uiteinde kort af.

 
     
 

 Superknoop
Een universele knoop voor alles met een oog . Deze knoop is geschikt voor nylon en geweven draad.  ( wartel door haak met oog vervangen)

 1. De lijn dubbel nemen en door het oog steken.

 2. De lus terugleggen over de dubbele lijn.

 3. Het einde van de lijn door de lus heen naar buiten steken.

 4. De lijn een vijftal maal buitenom over de lus heen wikkelen.

 5. Het einde van de lijn binnendoor terughalen , natmaken en zachtjes aantrekken.

Aanknopen haak aan staaldraad 
Voor het maken van onderlijnen met staaldraad. Kan zowel gebruikt worden met kaal metaaldraad als met draad die voorzien is van een  coating. Zelf overtrek ik de verbinding nogmaals met krimp coating.

 1. Schuif twee manchetjes op de lijn  ( + eventueel de krimp coating ) en steek de lijn vervolgens door het oog van de haak. Leg in de lijn een enkelvoudige knoop

 2. Steek het uiteinde wederom door het oog van de haak en haal het uiteinde van de draad nog eens door de knoop.

 3. Schuif het manchetje dat het dichts bij het oog zit over de dubbele draad en zet met een botte tang op drie plaatsen stevig vast.

 4. Herhaal dit met het tweede manchetje.

 5. Knip het eind van de draad niet te kort af. Schuif hierna de krimp coating over het geheel tot tegen het oog , en iets over het afgeknipte eindpunt. Verwarm en klaar is deze ijzersterke verbinding.

  
 

Vlaamse knoop 
Voor sterke strand of zee stalen onderlijnen voor de zware zeevisserij , met voor de zekerheid een " sleeve " (manchetje). De sleeve wordt als eerste op de onderlijn geschoven , en dan wordt de knoop door het oog van de haak of wartel gevlochten. Na het aantrekken van de knoop het uiteinde door de sleeve halen , deze op de knoop schuiven en met een sleeve tang of botte tang dichtknijpen. 

 Uniknoop / Grinnerknoop
Er ontstaat een open lus die zich onder spanning sluit. Zowel voor wartel of kunstaas. Dezelfde knoop kan men ook uitvoeren met een dubbel genomen lijn , waardoor hij nog iets steviger is.


Vervang in het voorbeeld de wartel door de haak met oog

 Tandemknoop
Dit is eigenlijk een knoop om een haak met oog  aan de lijn te zetten , maar hiermee kunnen verschillende haken na elkaar gezet worden.

 1. Leg het korte uiteinde van de onderlijn langs de haak. Draai er met uw duim en wijsvinger ( zie pijl ) een kleine lus in die min of meer haaks op de haaksteel komt te staan. Dat helpt om  de lijn netjes om de haaksteel te wikkelen.

 2. Wikkel nu de onderlijn , beginnend naast het oog van de haak , over het uiteinde van de onderlijn en de haaksteel terug in de richting van het oog.

 3. Na 8 tot 10 wikkelingen de strak tegen de haaksteel liggende wikkelingen met de linkerhand vasthouden. Het andere uiteinde van de onderlijn door het oog steken en de knoop aantrekken. U hebt nu één haak vastgeknoopt.

 4. De tweede haak op de gewenste afstand tot de eerste haak naast de onderlijn leggen en de bovenstaande procedure herhalen.  ( er kunnen op dezelfde manier nog meer haken achter elkaar worden aangebracht indien nodig ) 

      
 

Ondanks de talrijke hulp

Glijdende haakknoop 
De glijdende haakknoop is een van de beste manieren om een schuivende haak boven de standaard haak te bevestigen. Speciaal bedoeld voor een rig met meerdere haken. Kan aan om het even welke hoofdlijndikte bevestigt worden , en de draad waarmee de knoop gemaakt wordt , hoeft niet dezelfde dikte te zijn of de hoofdlijn. In feite is een lichtere draad gemakkelijker en beter. 

Verschuifbare haak - Gemini rig  
Een methode waarbij de haak met een siliconenslang op de lijn gefixeerd wordt.
meestal neemt men de eerste haak kleiner dan de eindhaak.Haak aanzet apparaatje - haak met bled  
 

Het meest gebruikte haak aanzet apparaatje waarmee vrij eenvoudig en degelijk een haak met bledje aan de lijn geknoopt wordt.
 • De haak vastzetten met de punt naar u toe en het einde van de lijn rond de opgestoken ijzertjes leggen. Hou voldoende draad (10cm ) over.

 • Breng het uiteinde terug zoals voorbeeld en hou het strak en loodrecht op de haakaanzetter.

 • Draai het haak apparaatje in tegen wijzerzin een 8 volledige omwentelingen en zorg ervoor dat de lijn mooi rond de haaksteel komt te draaien.

 • Breng het uiteinde van de lijn terug  rond het eerste , langste ijzer. hou hierbij alles mooi strak.

 • Duw nu het langste stuk ijzer terug in het apparaatje en trek de lijn aan terwijl het achterste deel van de lijn vrijkomt. Het lijnuiteinde schuift hierbij onder de windingen. Zie na of de knoop mooi tegen het bledje aanzit. Help eventueel wat mee met de vingernagel. Oogt het resultaat mooi , dan is de knoop in 99% goed gemaakt. 

 • De haak zit nu mooi vast en kan van het apparaatje losgemaakt worden. Knip het uiteinde kort bij de steel af.